آیا با ساخت مه پاش گلخانه آشنایی دارید؟ مه پاش گلخانه با تنظیم میزان بخار و رطوبت محیط داخلی، فضایی مناسب برای رشد گیاهان ایجاد می کند. هوای خشک به گل و گیاه، آسیب می زند. از این رو، جهت حفظ رطوبت فضای داخلی گلخانه از مه پاش استفاده می شود. با شروع فصل گرما، گل و گیاهان نیاز به خنک سازی خواهند داشت. مطابق تحقیقات اخیر، بهینه ترین روش خنک سازی فضاهای عمومی و صنعتی، استفاده از سیستم مه پاش است. سیستم مه پاش را با نام مه ساز، خنک کننده آبی و رطوبت ساز هم می شناسند. سیستم مه پاش گلخانه طی فرآیند فیزیکی، آب را به پودر تبدیل می کند. به این ترتیب، هوای داخل گلخانه، مرطوب می شود.
از سیستم مه پاش در فضای خانگی، کارخانه های سر باز و سر بسته، صنعتی، چای خانه ها، دامداری ها، گلخانه ها، کشاورزی، تالارهای عروسی، هتل ها، مرغداری ها، رستوران ها، فضاهای باز تفریحی و محیط های اجتماعی استفاده می گردد. کارایی کلیه سیستم های مه پاش، ایجاد رطوبت می باشد. پس از ایجاد فضایی مرطوب، گل و گیاهان می توانند در سلامت کامل، رشد کنند. جهت آشنایی بیشتر با نحوه ساخت مه پاش گلخانه، ادامه این مقاله را دنبال کنید.
طرز ساخت مه پاش گلخانه
اجزای مورد نیاز برای ساخت مه پاش گلخانه شامل یک ظرف پلاستیکی 4 لیتری، دو عدد لوله پلیکا به قطر 4 تا 5 سانتی متر، باتری کتابی 9 ولتی، فن PC، سیم، چسب حرارتی یا چسب مایع و یخ خشک می شود. اولین مرحله، ساخت خروجی دستگاه می باشد. لوله پلیکاهای 4 تا 5 سانتی متری به عنوان اگزاست یا خروجی، وظیفه انتشار بخار تولید شده را به داخل مخزن دارند. بر روی جعبه بایستی حفره هایی به قطر لوله پلیکاها ایجاد کنید. با استفاده از چسب حرارتی یا چسب مایع، لوله ها را در حفره محکم نمایید.
مرحله دوم ساخت مه پاش گلخانه ای، اتصال فن به مخزن می باشد. بایستی فن PC به ظرف پلاستیکی یا همان مخزن رطوبت ساز، متصل گردد. بر روی درب دستگاه، حفره ای به اندازه فن ایجاد کنید و برش دهید. فن PC را در این قسمت، نصب کنید. ناگفته نماند که کلیه سیم های فن بایستی خارج از مخزن قرار داشته باشند. فن PC با چسب در جای درست، محکم می شود. مرحله بعدی، استفاده از یخ خشک و آب جوش می باشد.
ابتدا مقداری یخ خشک داخل مخزن قرار دهید و سپس چند لیوان آب جوش بر روی آن بریزید تا رطوبت مورد نیاز تولید شود. با اتصال فن به باتری، مه پاش گلخانه شروع به فعالیت می کند. فن PC بایستی به باتری کتابی 9 ولتی متصل شود. پس از اتصال فن به باتری، فن شروع به کار می کند و رطوبت ایجاد شده با سرعت بالایی از مخزن خارج می شود.
مزایای استفاده از مه پاش گلخانه
قطرات فشرده شده توسط سیستم مه پاش گلخانه در فضای داخلی گلخانه پاشش می شوند و رطوبت مورد نیاز گیاهان را ایجاد می کنند. رطوبت و طراوت موردنیاز گلخانه با مصرف حجم کمی آب تولید می شود. اصلی ترین مزیت ساخت مه پاش گلخانه، کاهش قابل توجه مصرف آب و صرفه جویی در بهره وری بهینه از آب می باشد. استفاده از مه پاش همانند آبیاری قطره ای، حجم آب مصرفی را تا حد زیادی کاهش می دهد. علاوه بر این ها، مه پاش در تغییر دمای محیطی هم تاثیرگذار است. از مه پاش گلخانه در تمام فصول استفاده می شود. در فصول سرد با هدف کاهش خشکی هوا و افزایش رطوبت، مه پاش در فضای گلخانه مورد استفاده قرار می گیرد.
خشکی هوا در فصول سرد، مشکلات زیادی برای گل و گیاهان به همراه دارد. مه پاش گلخانه مانع از افزایش حشرات موذی و گرد و خاک می شود. از طرفی، بیماری های ناشی از گرما ایجاد نمی شوند. از سیستم مه پاش برای سم پاشی گلخانه هم استفاده می شود. از دیگر مزایای استفاده از مه پاش می توان به تنظیم میزان فشار و مدت زمان عملکرد دستگاه اشاره کرد. گیاهان سرپوشیده اعم از گیاهان گرمسیری در محیط های مرطوب، سریع تر رشد می کنند.
سیستم مه پاش گلخانه، میکرو کلیم ایده آل برای گیاهان آپارتمانی ایجاد می کند. به نوعی، زیستگاه طبیعی گیاهان آپارتمانی گرمسیری، مدل سازی می شود. ناگفته نماند که غبار ریز تولید شده توسط سیستم مه پاش گلخانه مانع از هیدراته شدن برگ ها، پژمردگی و کاهش تنش آبی گیاهان می شود.
کاربرد مه پاش
پس از ساخت مه پاش گلخانه ای می توان از آن در فضاهای دیگر هم استفاده کرد. از مه پاش برای رطوبت سازی خانگی، کارخانه های سر باز و سر بسته، صنعتی، چای خانه ها، گلخانه ها، کشاورزی، تالارهای عروسی، هتل ها، مرغداری ها و حتی مه پاش رستوران ها، فضاهای باز تفریحی و محیط های اجتماعی استفاده می شود.
پایین بودن میزان رطوبت خانه موجب انتقال راحت انواع ویروس و میکروب می گردد. از این رو، استفاده از مه پاش در فضای خانگی، احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش می دهد. علاوه بر این ها، هوای مرطوب موجب کاهش آلرژی، بهبود کیفیت خواب، جلوگیری از خشکی پوست، سوزش چشم، مشکلات تنفسی و حفظ سلامت مو می شود.
هوای خشک موجب انقباض و انبساط چوب می گردد. از این رو، از مه پاش برای محافظت از مبلمان چوبی، کف پوش و وسایل چوبی استفاده می شود تا به مرور زمان دچار ترک، تاب برداشتن و آسیب ساختاری نشوند. رطوبت، طول عمر و دوام وسایل چوبی را افزایش می دهد. از مه پاش برای تغییر دمای محیط هم استفاده می شود. از دیگر کاربردهای مه پاش می توان به استفاده در دامداری ها اشاره کرد. برای تامین آسایش دام، افزایش تولید شیر روزانه، وزن دام ها و بهبود باروری از مه پاش استفاده می شود. با افزایش رطوبت، بیماری های ناشی از گرما هم از بین می روند.
از مه پاش مرغداری ها هم استفاده می شود تا فضای داخلی ضدعفونی گردد. البته می توان از مه پاش به منظور واکسیناسیون قطره ای طیور بهره برد. به این ترتیب، تلفات کاهش و بازدهی افزایش می یابد. گاها برای از بین بردن بوی بد از مه پاش گلخانه استفاده می شود.
نکات ضروری در استفاده از مه پاش
در ساخت مه پاش گلخانه ای بایستی از تجهیزات ضد زنگ و مرغوب استفاده کرد. از طرفی، در هنگام جایگذاری تجهیزات، رعایت دقیق اصول اولیه طراحی محیط اهمیت بالایی دارد. پس از جانمایی درست، نحوه نصب مه پاش حائز اهمیت می باشد.
یکی از نکاتی که در هنگام نصب مه پاش بایستی رعایت شود، تعیین فاصله بین نازل مه پاش می باشد. نازل ها با قطر مناسب در فاصله درست از یکدیگر قرار می گیرند تا بتوانند به درستی آبیاری انجام دهند. نحوه چیدمان بایستی با محاسبه عددی به صورت دقیق طراحی گردد. تعداد مه پاش ها نسبت به مساحت محیط و کاربری آن تعیین می شود.
انرژی آب و برق مورد نیاز مه پاش گلخانه بایستی تامین گردد. اپراتور سیستم مه پاش بایستی اطلاعات دقیقی راجع به اجزای سیستم مه پاش و نحوه استفاده از آن داشته باشد. برای محاسبه میزان آب مصرف مه پاش، کافی است که فشار پمپ مه پاش را بدانید. هر چه فشار پمپ بیشتر شود، مصرف آب سیستم بیشتر می شود. از طرفی، هر چه قطر نازل ها بزرگ تر باشد، میزان آب مصرفی سیستم مه پاش گلخانه هم افزایش می یابد.
جمع بندی
در این مقاله راجع به نحوه ساخت مه پاش گلخانه ای صحبت شد. مه پاش را می توان با تجهیزات اولیه و ساده ای ساخت. قاعدتا مه پاش های موجود در بازار به صورت حرفه ای ساخته شده اند. برای استفاده از مه پاش های صنعتی بایستی به اجزای سازنده و نحوه استفاده آن آگاه بود. هزینه ساخت مه پاش گلخانه ای به مراتب کم تر از هزینه خرید آن می باشد. توصیه می شود برای گلخانه های کوچک و خانگی، مه پاش بسازید.
پیام بگذارید.